Gåsamiddag 2019

Seden att äta gås på Mårtensafton är känd sedan 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige.

Först mot slutet av 1800-talet spreds gås som festmat, i takt med ökat välstånd. I vår tid förknippas gås-ätande med Skåne, vilket är en sen företeelse. Dagen har namn efter helgonet Martin, ett namn som i Sverige ombildats till Mårten.

Dagens tradition hänger samman med ett firande av helgonet Martin av Tours. Enligt den allmänt vedertagna sägnen gömde sig Martin i ett gåsastall för att slippa bli utsedd till biskop. Men gässen kacklade och avslöjade honom. Gässen äts således som "straff".

Välkomna till oss på Kerstin & Britt på gåsamiddag enligt skånsk tradition. Efter första årets positive respons kan vi redan nu annonsera att vi kommer att servera en klassisk trerätters meny under en dryg vecka igen i november 2019. Exakta datum och sittnings-tider följer under första halvan av 2019.