Gåsamiddag 2018

Seden att äta gås på Mårtensafton är känd sedan 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige.

Först mot slutet av 1800-talet spreds gås som festmat, i takt med ökat välstånd. I vår tid förknippas gås-ätande med Skåne, vilket är en sen företeelse. Dagen har namn efter helgonet Martin, ett namn som i Sverige ombildats till Mårten.

Dagens tradition hänger samman med ett firande av helgonet Martin av Tours. Enligt den allmänt vedertagna sägnen gömde sig Martin i ett gåsastall för att slippa bli utsedd till biskop. Men gässen kacklade och avslöjade honom. Gässen äts således som "straff".

Välkomna till oss på Kerstin & Britt på gåsamiddag enligt skånsk tradition. Vi serverar en klassisk trerätters meny under en dryg vecka från fredag 2/11 till söndag 11/11-2018 med följande sittningstider:

•fredag 2/11 med start mellan 18.00-19.30
•lördag 3/11 med start mellan 11.30-13.00 samt 18.00-19.30
•söndagen 4/11 med start mellan 11.30-13.00 och mellan 18.00-19.30
•måndag 5/11 – fredag 9/11 med start varje kväll mellan 18.00-19.30
•lördag 10/11 (Mårtens Afton) med start mellan 11.30-12.30, mellan 15.00-16.00 samt en kvällssittning med start mellan 18.30-19.30
•söndagen 11/11 med start mellan 11.30 och 13.00 och mellan 18.00-19.30

Sittningstiden är i regel 2 timmar